<<<11-02-2019>>> Waarom vieren wij het Kerstfeest?

Vorige Artikel 26 van 27 Volgende

11-02-2019

Bij veel mensen is een van de hoogtepunten van het jaar wanneer iedereen samenkomt onder de rijkversierde boom, de kamer baadt in feestelijk licht, de kinderen met twinkelende ogen de geschenken bekijken en je de dagelijks zorgen even kunt vergeten. Het kerstfeest en de adventstijd oefenen een unieke charme uit op de mensen. Maar waarom is kerstmis zo belangrijk voor de meeste mensen, vooral in de westerse wereld? Is het traditie, religie of zijn er andere redenen?

Natuurlijk is kerstmis in eerste instantie een Christelijk feest. Op 25 december vieren 2 miljard christenen over de hele wereld de geboorte van Christus. Maar waarom is deze datum ingesteld door de kerk? De Bijbel noemt geen exacte verjaardag van Jezus. Er zijn verschillende aanwijzingen waarom de datum eind december zou moeten zijn.
 
In bijna elke cultuur die bekend is in de Westerse wereld, of ze nu Germanen, Kelten, Romeinen of Perzen zijn, is de zonnewende altijd al gevierd; de dag waarna de dagen weer langer worden (21 juni). Uit dit gebruik zou de vaststelling van de datum voortgekomen kunnen zijn. En ook vanuit de natuurlijke behoefte van de mensen, in de koude en lange wintertijd, waarin veld en weiland geen voedsel voortbrengen, hebben met de christelijke boodschap van de geboorte van de Heiland, de hoop op redding, iets om naar uit te zien, al was het dan met kou, ijs en sneeuw.

Echter is Kerstmis, puur christelijk gezien, niet het hoogste feest in het liturgische jaar. Hoewel het de geboorte van Jezus markeert, is het hoogste feest Pasen, waarin de opstanding van de Zoon van God plaatsvindt. Het feit dat Kerstmis in zoveel gezinnen zoveel meer gevierd wordt dan Pasen, kan zeker worden verklaard door de traditie. Vooral in het koude en donkere seizoen, voelen mensen de behoefte om samen te zijn, zich terug te trekken in hun huizen en gewoon een paar rustige dagen met het gezin te genieten van een beschouwelijke sfeer en goed eten. Hoewel dit de datum en gelegenheid van Kerstmis verklaart, vragen velen zich af waar de vele symbolen van Kerstmis elk jaar vandaan komen.
Lees hiervoor de volgende blogs.

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig achteraf

Betaal achteraf

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2022 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel