Rookmannetjes

Diegene onder jullie die wel eens duitse Kerstmarkt bezoekt kent ze wel, de rookmannetjes.
Maar wist je dat de enige echte en originele rookmannetjes uit het Ertsgebergte in Duitsland komen, uit dé Speelgoedstad Seiffen en omgeving.

Een stukje geschiedenis…
Het aansteken van wierook is in het Ertsgebergte (Erzgebirge), net zoals op zovele plaatsen in de wereld, oorspronkelijk bedoeld om boze geesten te verdrijven.
Het in de 18de eeuw in Engeland populair worden van het roken van tabak in pijpen bereikte in het begin van de 19de eeuw het Ertsgebergte. Dit in combinatie met de rond 1820-1830 in Sonneberg in Thüringen ontstane rookfiguurtjes uit papier-maché, vormden de inspiratiebron om rond 1850 in Heidelberg bij Seiffen in het Ertsgebergte de eerste rookmannetjes te maken.

Als schepper van deze nieuwe vorm van figuurtjes wordt de aldaar wonende en werkende speelgoedmaker Ferdinand Frohs genoemd. Samen met zijn neef Gotthelf Friedrich Haustein specialiseerden zij zich op het vervaardigen van rookmannetjes en ontwierpen vele modellen.

Tot circa 1920 werden de armen, benen en gedeeltelijk het gezicht van deze rookfiguren gemaakt van deegwaren. Het deeg was een mengsel van krijtpoeder, beenderleem, zaag- of roggemeel en een in water opgeloste suikermassa. Dit goedje werd in vormen geperst en had 4 dagen nodig om uit te harden, voordat het verder verwerkt kon worden.
Het werk werd voorgezet door de zoon, diens vrouw en later door de kleindochter van Haustein, maar na een kleine 100 jaar werd in 1948 deze traditionele vervaardiging van rookmannetjes in Seiffen gestaakt.
Maar intussen begonnen ook andere speelgoedmakers rookmannetjes te maken. 
In tegenstelling tot de altijd wat grimmig kijkende notenkrakers hadden de rookmannetjes een sympathieke en lieve gezichtsuitdrukking. Ook de beroepen (notenkrakers destijds altijd militair) waren herkenbaar en alledaags: schoorsteenveger, postbode, bergman, boswachter en schilders om er maar een paar te noemen.
De rookmannetjes in de huidige vorm zijn ontstaan in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Steeds nieuwe technieken stellen de makers in staat om de rookfiguren steeds geraffineerder te maken. De wierook is in de vorm van een wierook kegel of rook kaarsje aangepast aan de rookmannetjes.

De uit het Ertsgebergte afkomstige rookmannetjes worden gemaakt van beukenhout.
Alle rookmannetjes in mijn webwinkel zijn gegarandeerd "goede rokers". 
Mochten onverhoopt wierookkaarsjes steeds voortijdig doven, is dit te wijten aan het feit dat ze te vochtig zijn. Lees hierover meer onder het kopje "wierook".

Probeer nooit het rookkanaal zelf aan te passen: de vormgeving is in de decennia lange ervaring ontwikkeld en de luchtstroom is geoptimaliseerd.
Is het rookkanaal verstopt door veelvuldig gebruik (bruine aanslag) kunt u dit het beste reinigen met een ouderwetse pijpenreiniger
Het oudste rookmannetje in onze eigen verzameling is al meer dan 56 jaar oud en rookt nog als de beste!                                     

Maar één ding hebben ze gemeen: DE RONDE OPEN MOND MET HET PIJPJE ! 
 

Tegenwoordig komen veel namaak en plagiaat rookmannetjes uit Azië.
Deze zijn redelijk eenvoudig te herkennen aan de eenvoudige afwerking en de vaak felle, schreeuwende kleuren. Of deze namaak rookmannetjes het gewenste rookresultaat geven, valt te betwijfelen.

Ik verkoop uitsluitend originele, uit het Ertsgebergte afkomstige producten.
Rookmannetje.com is geautoriseerd om het "Orginal statt Plagiat"-logo te voeren, wat normaliter is voorbehouden aan Duitse fabrikanten en leveranciers. 

Voor de werking ervan zie 
Hoe wordt 'n rookmannetje gemaakt en hoe werkt het?

 

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel