<<<06-11-2019>>> De geschiedenis van de Kerstmarkt

Artikel 20 van 31

De geschiedenis van de Kerstmarkt

Helder verlichte kraampjes, kerstmuziek en een gezellige sfeer. De geur van kaneel, Glühwein en geroosterde amandelen. Kerstmarkten zijn populaire bestemmingen in de periode voor de Kerst en trekken elk jaar veel bezoekers.

Zoetigheid, muziek en traditie

Kerstmarkten zijn geenszins een fenomeen van de moderne tijd. De wortels van deze traditie gaan terug tot de 14e eeuw. In Duitsland vonden al rond het jaar 1300 eerste markten plaats. Deze boden de mogelijkheid om kleding of voedsel in te slaan.
Een belangrijk onderdeel van een kerstmarkt was al het aanbod van eten en warme dranken. Deze worden thans aangeboden bij verschillende kraampjes. Vooral verbrande amandelen, kastanjes, kerststol, Glühwein en warme chocolademelk zijn populair. Er zijn ook tal van kraampjes waar kerstartikelen en kerstboomversieringen worden verkocht. Vaak wordt een gevarieerd programma met muziek of toneelstukken aangeboden. Het middelpunt van een kerstmarkt is vaak een enorme kerstboom, die een warme en gezellige sfeer creëert tijdens de donkere dagen door zijn feestelijke verlichting.

 
Over de hele wereld

Vanuit Duitsland hebben de kerstmarkten zich verspreid over zowat heel Europa (ook in het Oosten).  In de Engelstalige wereld zijn er kopieën van Duitse kerstmarkten, die meestal worden aangeduid als "German Christmas Markets".
Saksische kerstmarkten zijn vooral bekend binnen Duitsland. De beroemdste en tegelijkertijd een van de oudste kerstmarkten in Duitsland is de Striezelmarkt in Dresden. Deze vindt jaarlijks plaats sinds 1434. Oorspronkelijk was het een eendaagse vleesmarkt en bood het de mogelijkheid om het kerstgebraad te selecteren. Na verloop van tijd trok de Striezelmarkt steeds meer ambachtslieden en handelaren aan. In 1700 werd de duur van de markt verlengd. Tegenwoordig is de Striezelmarkt in Dresden een van de belangrijkste kerstmarkten in Duitsland.
Andere bekende Saksische kerstmarkten zijn te vinden in Chemnitz, Leipzig en Bautzen. De oorsprong van de kerstmarkt in Bautzen, met de officiële naam Wenzelsmarkt, gaat terug naar 1384. Hij is de oudste Duitse kerstmarkt.

Kerstmarkten in het Ertsgebergte

De kerstmarkten in het Ertsgebergte zijn ver buiten de nationale grenzen bekend. De grootste zijn onder andere in Annaberg-Buchholz, Freiberg en Schwarzenberg. Een bijzonder kenmerk is de verkoop van typische volkskunst uit het Ertsgebergte, zoals rookmannetjes, notenkrakers, kerstpiramides, Schwibbbögen en kerstengelen. Bovendien vinden er bergoptochten plaats rond veel van deze kerstmarkten. Oorspronkelijk dienden ze om hulde te brengen aan de vorst en zijn gevolg.
Elk jaar trekken de kerstmarkten in het Ertsgebergte bezoekers uit heel Duitsland en het buitenland.


 
Groot of klein, een bezoek aan de kerstmarkt is altijd de moeite waard. Geuren, geluiden en indrukken creëren een feestelijke en ontspannen sfeer. Een zeer geschikte plek om in kerststemming te komen.

 

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel