<<<28-03-2019>>> Hoe lang staat de kerstversiering?

Artikel 26 van 31

28-03-2019

Ieder jaar is het weer een hele happening wanneer de kerstversieringen te voorschijn worden gehaald en het verfraaien van het huis kan beginnen. Iedereen heeft vaak zijn eigen traditie, over het wanneer, waar het eerst en welke kerstversieringen moeten worden gebruikt.

Terwijl in de supermarkten en warenhuizen tegenwoordig al de eerste kerstitems vanaf september te vinden zijn, laten de kerstversieringen in de meeste huizen nog op zich wachten. Maar naarmate de dagen kouder worden en het gezinsleven zich weer vooral binnen afspeelt, groeit het verlangen om stilaan de feestelijke pracht voor de dag te halen.

Heel grote kerstfans beginnen te decoreren begin november, wanneer Halloween en Allerheiligen voorbij zijn en de herfstdecoraties langzaam worden terugverwezen naar hun dozen. Meestal zijn dan de eerste rookmannetjes en notenkrakers (geldt vooralsnog voor Duitsland en natuurlijk bij mij!) al te vinden op de vensterbanken, wellicht nog niet met kerstmotieven, maar een van de vele beroepen en hobby’s. Voor anderen is eind november traditioneel het begin van de kerstversiering, vooral de adventskransen en -kalenders. In Nederland is, zodra Sinterklaas weer naar Spanje is afgereisd, voor de meeste mensen het startsein om heel de boel te versieren. De boom wordt opgetuigd, met of zonder kerststal, kerstpiramides maken hun rondjes met hun mooie lichtspel en de Schwibbögen voor de ramen verspreiden hun gezellige licht op straat. Deze laatste kerstversieringen zijn dan vooral in Duitsland te zien (en bij mij!), maar als ik het interesse en de verkopen van de laatste jaren zie, begint het in Nederland ook steeds meer waardering te oogsten. En terecht!

Maar helaas zijn de feestdagen elk jaar weer veel te snel voorbij. Dan rijst de vraag: hoe lang kun je de kerstversieringen laten staan? Ook hier verschillen de meningen. Veel mensen houden het op Drie Koningen 6 januari. Omdat de kerststemming door de korte en donkere winterdagen, al dan niet vergezeld door vorst en sneeuw, vaak nog niet over is, is ook Maria Lichtmis 2 februari een legitieme datum om definitief met het kerstseizoen af te sluiten.

Eén ding is zeker: het doet er niet toe of de kerstversiering alleen tijdens de adventstijd en de Kerstdagen je huis opfleuren, of van begin november tot februari: het hoort gewoon bij Kerstmis!

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel