<<<03-10-2020>>> Witte Kerst: feit of fabel?

Artikel 12 van 31

Witte kerst: feit of fabel?

Witte kerst is de afgelopen 100 jaar niet zeldzamer geworden, ondanks de opwarming van de aarde. Dat is tenminste wat de statistici zeggen.
Voor Duitsland geldt: hoe verder naar het noorden richting de kust en hoe lager gelegen de locatie, hoe groter de kans op een besneeuwde kerst. Niettemin zijn heel veel mensen dol op het cliché, dat waarschijnlijk teruggaat tot ansichtkaarten en kerstliederen - zelfs als kerstavond in de laaglanden traditioneel groen is.

Kerstkaarten

  Gerenommeerde Zwitserse klimaatonderzoekers hebben
  ontdekt dat het ideaal van fris, ijzig weer met een
  gesloten sneeuwdeken dateert van rond het midden van
  de 18e eeuw. Een opmerkelijke verandering in de
  kerstkaartmotieven vond plaats rond 1860.
  Wenskaartmotieven voor Kerstmis waren voorheen
  zonder sneeuw. Ze werden eerder gekenmerkt door
  herfstmotieven, als een motief met feestende mensen te
  midden van weelderige wijnstokken. Vanaf 1860 klom de
  kerstman over het met sneeuw bedekte pannendak; een
  motief uit 1863 toont Sinterklaas tussen met sneeuw
  bedekte dennen, daarachter een met maanlicht verlichte
sneeuwwitte dorpsidylle. Waarschijnlijk speelden in die tijd het Zwitserse hooggebergte of de winter in de Amerikaanse staat New England een rol in de trend, want met kerst is er altijd ijs en sneeuw geweest.
Zo kwamen de mooie, romantische ansichtkaarten, die in grote aantallen door emigranten uit de Verenigde Staten naar het oude Europa waren gestuurd, in de mode. Tot dan toe was de strenge winter in Europa nogal gevreesd - nu leek het glinsterende witte kerstlandschap plotseling netjes en vredig.

De strenge sneeuwwinter
Als ouderen praten over strenge winters, bedoelen ze waarschijnlijk de sneeuwwinters van 1939 tot 1974. In die tijd waren verschillende winters eigenlijk extreem koud en wit - maar zelfs toen bleef het met Kerstmis meestal groen.
Om nog eens naar de weerstatistieken te kijken: de Beierse hoofdstad München heeft nog steeds de meeste kansen op een witte kerst. In twee op de vijf jaar ligt er tijdens de kerstdagen een deken van sneeuw. Elke vijf tot zes jaar genieten de inwoners van Dresden van sneeuw met Kerstmis en om de negen jaar Frankfurt en Hamburg. Rond het tiende jaar viert de Rijnlander witte kerst en dan is bij ons de kans ook groter.

Maar of deze statistieken uit het verleden in toekomst ook gelden is maar de vraag.

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel