<<<02-11-2020>>> Glühwein: wat is het precies?

Artikel 11 van 31

Glühwein: wat is het precies?

Glühwein is een belangrijk onderdeel van de kerstmarkt. Gekruide, warme rode wijn warmt niet alleen van binnen op, maar heeft ook een traditie, tenminste sinds 1956. Rudolf Kunzmann's eenmanszaak bottelde voor het eerst gesuikerde en gekruide wijn in flessen en verkocht het als glühwein. Al in de middeleeuwen werden op dezelfde manier van verfijnde wijnen genoten als een koud drankje. Kunzmann dacht er zeker aan om in de winter de eerste glühwein aan te bieden en daar komt de traditie van nu vandaan.

Waar wordt glühwein van gemaakt?
Voor de productie van glühwein worden meestal geen kwaliteitswijnen gebruikt. De beste glühwein wordt gemaakt van Spaanse vatwijnen of Rhône-wijnen - al deze wijnen zijn rood. Inmiddels is er ook een witte glühwein als variatie, dit is vooral populair in Noord-Italië. De wijn wordt meestal verfijnd met steranijs, kaneel, citroen of sinaasappelschil en kruidnagel en indien nodig gezoet met suiker. Glühweinkruiden zijn ook te koop. De wijn mag tijdens de bereiding nooit warmer zijn dan 80°C. Alcohol verdampt al bij 78°C, waardoor deze temperatuur slechts korte tijd overschreden mag worden. Bij hogere temperaturen veranderen de kruiden van smaak en de glühwein smaakt uiteindelijk niet meer zoals het hoort.

Kan glühwein worden opgewarmd?
In principe kun je glühwein weer opwarmen, maar de smaak en het alcoholgehalte kunnen eronder lijden. Het is beter om het warm te houden in een pot - zelfs urenlang - op een zacht vuurtje of in een thermoskan. De kruiden hebben minder te lijden, zelfs als er na enkele uren wat alcohol is verdampt. Als er echter geen andere manier is, kan glühwein meerdere keren worden opgewarmd.

Hoe lang is glühwein houdbaar?
Gebottelde glühwein heeft een vervaldatum.
Omdat zelfgemaakte glühwein geen conserveringsmiddelen bevat, moet hij zo vers mogelijk worden gedronken.

Traditioneel glühwein recept
Voor 1 liter
Ingrediënten
• 1 liter rode wijn, b.v. Bordeaux
• 200 g suiker
• Zest van een onbehandelde citroen
• 1 kaneelstokje
• 1 snufje nootmuskaat
• 3 kruidnagels
• 1 steranijs
• 1/2 theelepel piment

Voorbereiding
De wijn wordt samen met de suiker opgekookt. Gebruik een thermometer en laat het niet warmer worden dan 80°C. Meng vervolgens de kruiden met de wijn en laat nog een paar minuten sudderen tot de kruiden zijn opgelost. Proef tussendoor en zet het vuur laag wanneer de glühwein klaar is. Laat dan nog een tijd trekken om de smaken samen te laten komen.

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel