<<<30-07-2020>>> Kerstman en Coca-Cola: hoe zit dat?

Artikel 14 van 31

Kerstman en Coca-Cola: hoe zit dat?

In de adventstijd zien we de kerstmannen overal
En dan is er ook nog het Christuskind. Het is behoorlijk verwarrend. Hoe zijn de figuren en gebruiken tot stand gekomen en wie speelt eigenlijk welke rol in de (pre)kersttijd? En wat heeft het merk Coca-Cola met de kerstman te maken?
Afbeelding met taart, tafel, klein, bruinAutomatisch gegenereerde beschrijving

Sinterklaas wordt gevierd op 6 december. Hij woonde aan de Turkse Middellandse Zee, in de 4e eeuw, ongeveer 1700 jaar geleden. Hij was in zijn tijd een zeer populaire bisschop, die bekend werd als een vriend van de kinderen en matrozen. Een verhaal vertelt dat hij het leven van veel arme kinderen heeft gered door al het goud van zijn kerk te verkopen en vervolgens het geld aan de arme gezinnen te geven.
Een ander verhaal luidt dat hij tijdens een hongersnood alle kerkelijke graanschuren liet openen zodat de hongerige mensen gratis brood konden bakken. Dat zou veel mensenlevens hebben gered. Hij stierf op 6 december 345. Hij werd na zijn dood heilig verklaard. Zelfs vandaag is Sinterklaas de patroonheilige van kinderen en zeevarenden in de katholieke kerk. Ter nagedachtenis aan zijn goede daden wordt hij elk jaar op 6 december geëerd. Als je die dag 's ochtends wakker wordt en wat cadeautjes, fruit en snoep voor je bed vindt, dan heb je dat te danken aan de legende van Sint Nicolaas.

De kerstman daarentegen is een sprookjesfiguur. Zijn naam is Santa Claus in de Verenigde Staten en (Groot)Vadertje Vorst in Rusland. In onze verbeelding woont hij op de Noordpool, waar elfen en impen hem helpen kerstcadeautjes te maken voor de kinderen. In de nacht van 24 op 25 december brengt hij die in een rendierslee naar de kinderen van de wereld. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen om de cadeautjes in de woonkamer te leggen. Op kerstochtend, 25 december, vinden de kinderen cadeautjes onder de kerstboom.

In onze streken was het sprookje over de kerstman destijds niet zo bekend. De traditie kwam alleen tot ons door Hollywood-films en advertenties.
Coca-Cola speelde hierin een cruciale rol. In onze cultuur was het niet de kerstman die de cadeautjes bracht, maar het Christuskind. Niemand heeft het ooit gezien - het is waarschijnlijk een hemelse engel of elf met vleugels. Het zou de geboorte van het kindje Jezus in de stal herdenken.

Wat heeft Coca-Cola met Kerstmis te maken?
Met "Santa Claus" wilde Coca-Cola mensen zelfs in de winter graag koude limonade laten drinken. (Bron: Coca-Cola)
In de Verenigde Staten kwam het bedrijf op het idee om de kerstman als reclamekarakter te gebruiken. De Zweed Haddon Sundblom zou in 1931 een kerstcampagne voor de donkere limonade ontwerpen. Toen hij op zoek was naar een idee, zag de kunstenaar een gepensioneerde oude bezorger van Cola-Cola met een lange, witte baard. Toen kwam Sundblom met een briljant idee: hij tekende een "Cola Claus".
De figuur van de kerstman bestond natuurlijk allang, maar hij had geen uniforme kleding; soms droeg hij een groene jas, dan weer een blauwe of een rode.
Maar de bedrijfskleuren van Coca-Cola staan ​​bekend als wit en rood. Dus de kerstman was gekleed voor de reclame door Sundblom zoals we hem nog steeds kennen. Coca-Cola is erin geslaagd ervoor te zorgen dat niemand de kerstman meer in een blauwe winterjas wil stoppen.
Hij grijnsde van zoveel reclameposters over de hele wereld dat hij steeds populairder werd. Zo vormde Coca-Cola ons beeld van de kerstman.
Maar ze zijn dus niet de “uitvinders” van de Kerstman.

Afbeelding met rood, zitten, neerleggen, dragenAutomatisch gegenereerde beschrijving

Klanten aan het woord

UITGELICHT

Betaal veilig met

en met

Je pakket volgen

 

© 2009 - 2024 Rookmannetjes, Notenkrakers, Exclusieve Kerstdecoraties | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel